Voorkeurshouding

Foto Foto Foto

Wanneer heeft je baby een voorkeurshouding? 

Ligt je baby meer dan 75% van de tijd met het hoofd naar

één kant gedraaid? Dan heeft je baby een voorkeurshouding. Doordat de schedelnaden en fontanel nog niet gesloten zijn, is de schedel zacht en dun. Wanneer je baby steeds met het hoofd naar één kant gedraaid ligt kan er, door niet zachte en dunne schedel, een afplatting van het hoofd aan de zij- of achterkant ontstaan. Herken je dit bij je baby? We helpen je met kinderfysiotherapie. 

 

Wat is de oorzaak van een voorkeurshouding?

De schedelvormafwijkingen zijn niet schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind en neemt bij het ouder worden vaak af. Een voorkeurshoudingen kan meerdere oorzaken hebben. Veelvoorkomend is de dysbalans in de samenwerking van de nekspieren die wordt versterkt doordat het kind steeds dezelfde kant op blijft kijken. Of er is sprake van een afwijking in een belangrijke nekspier. Vaak is er dan een verdikking aan de voorzijde van de nek voelbaar. Daarnaast kunnen in zeldzamere gevallen afwijkingen van de heupen, de rug, zenuwen, zintuigen of neurologische afwijkingen zorgen voor een voorkeurshouding. 

 

Hoe helpt de kinderfysiotherapeut je baby met een voorkeurshouding?

De kinderfysiotherapeut behandelt zeer regelmatig baby's met een voorkeurshouding en/of schedelvormafwijking. Na het intakegesprek zal de kinderfysiotherapeut jouw baby onderzoeken. Hierbij wordt niet alleen naar de vorm van het hoofd en naar de nek gekeken, maar worden ook alle andere oorzaken voor een voorkeurshouding of schedelvormafwijking onderzocht.

Hierna zal de kinderfysiotherapeut gerichte adviezen geven hoe je jouw baby het beste vast kunt houden tijdens allerlei dagelijkse activiteiten aangevuld met adviezen die specifiek gericht zijn op de situatie van jou en je kind. Daarnaast krijg je oefeningen mee voor je kind, om de motorische ontwikkeling te ondersteunen en de normale beweeglijkheid van de nek terug te krijgen. 

 

Wanneer de oorzaak van de voorkeurshouding ontstaat vanuit de heupen, rug, zenuwen, zintuigen of door neurologische afwijkingen dan zal de kinderfysiotherapeut meestal in overleg met de jeugdarts of huisarts afstemmen of verdere verwijzing nodig is. 

 

Heb je een baby met een voorkeurshouding? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. In de meeste gevallen kunnen wij aan huis komen. 

 

Je hebt geen verwijzing nodig van een arts en de eerste 18 behandelingen vallen onder de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Venema, C.B. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

Stel je vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.