Hyperventilatie bij kinderen

Foto Foto Foto

De symptomen door hyperventilatie

Als je kind hyperventileert dan ademt het letterlijk te veel. Als gevolg hiervan kan je kind last hebben van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of zich slap voelen. Ook zien we vaak dat kinderen met hyperventilatie last hebben van boeren, winderigheid, tintelingen in de armen of rond de mond, stijfheid, spierkrampen in de handen en voeten, hartkloppingen, pijn in de borst en concentratiestoornissen. Heeft je kind last van hyperventilatie? De kinderfysiotherapeuten van TRIAS Kids helpen je kind hier mee omgaan. 

  

Waardoor heeft je kind last van hyperventilatie? 

Hyperventilatie ontstaat meestal door mentale en/of emotionele factoren. Kinderen die last hebben van hyperventilatie zijn vaak erg gevoelige kinderen. Ze weten nog niet goed om te gaan met angstgevoelens als faalangst, met onzekerheid of stress of ze kunnen bepaalde situaties niet goed overzien. Als gevolg daarvan gaan ze meer ademhalen, de bijkomende symptomen versterken vaak hun gevoel, waardoor ook hyperventilatie-aanvallen kunnen ontstaan. 

Soms heeft hyperventilatie een medische oorzaak. Daarom is het goed om de huisarts eerst de juiste diagnose te laten stellen voordat je een afspraak met de kinderfysiotherapeut maakt. 

 

Leren omgaan met hyperventilatie 

Tijdens de intake heeft de kinderfysiotherapeut naast de lichamelijke kant extra aandacht voor de mentale aspecten van de hyperventilatie. Daarna maakt de kinderfysiotherapeut een behandelplan op maat, waarin je kind leert omgaan met hyperventilatie door onder andere juiste ademhalingstechnieken te leren. Verder krijgt je kind handvatten vanuit mindfulness en yoga om beter met stress en angstgevoelens om te gaan. Dit is afgestemd op de leeftijd van je kind. Last but not least krijgen jij en je kind adviezen wat jullie het beste kunnen doen op het moment van hyperventileren. Dit gaat allemaal op een lichaamsgerichte manier met beweging en spel en zo komt je kind weer lekker in zijn vel. 

 

“Wij geloven dat herstel altijd  

verder moet gaan dan genezen 

Dat voorkomen beter is  

En dat ieder kind  

daar beter van wordt  

 

Wij gaan je kind versterken 

Herstellen voorbij herstel  

Weerbaar maken 

voor wat het nog te wachten staat” 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlNimwegen, M. van is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.