Concentratieproblemen

Foto Foto Foto

Wanneer is er sprake van concentratieproblemen?

Heeft je kind moeite met stilzitten of friemelt je kind veel? Krijgt je kind zijn werk niet af op school doordat hij snel afgeleid is of heeft je kind moeite om met een taakje te starten? Dan kan er sprake zijn van een concentratieprobleem. We helpen jullie met kinderfysiotherapie. 

 

Wat is de oorzaak van concentratieproblemen?  

Er zijn verschillende oorzaken waarom het concentreren moeizaam verloopt. Dit kan komen door een andere manier van prikkels verwerken bijvoorbeeld omdat je kind hooggevoelig is. Of omdat de reflexen niet geïntegreerd zijn, waardoor je kind de hele dag ‘aan staat’.  Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, mede omdat concentratieproblemen en een gebrek aan motivatie nogal eens in een adem genoemd worden. Want wanneer je kind graag op de computer speelt en langere tijd tv kan kijken, is er geen sprake van een concentratieprobleem. De meeste kinderen met ADHD-problematiek kunnen zeer geconcentreerd computeren of tv kijken. Er is dan sprake van een motivatieprobleem, omdat het de lesstof of taak niet interessant is. Ook dan kunnen we je kind helpen. Het is een leuke uitdaging om ervoor te zorgen dat we samen jouw kind wél kunnen motiveren. 

 

Hoe helpt de kinderfysiotherapeut je kind met concentratieproblemen? 

De kinderfysiotherapeut brengt de prikkelverwerking in kaart met behulp van vragenlijsten voor de ouders. Ook gebruiken we soms vragenlijsten voor de leerkracht. Vervolgens vindt er een onderzoek plaats op de praktijk, waar er onder andere gekeken wordt of er actieve reflexen aanwezig zijn. De vragenlijsten en het onderzoek zijn niet gericht op het vaststellen van ADHD, de diagnose stelt de kinderfysiotherapeut niet. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, adviseren we al dan niet met kinderfysiotherapie te starten. Soms is er geen therapie nodig, dan krijg je adviezen mee voor thuis en mogelijk ook voor op school. Zo kan, op basis van het onderzoek, bijvoorbeeld een wiebelkussen of een koptelefoon voor op school geadviseerd worden.  

 

Heb je een kind met een concentratieproblemen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.  

 

Je hebt geen verwijzing nodig van een arts en de eerste 18 behandelingen vallen onder de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlSluijs, L. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.