Hooggevoeligheid

Foto Foto Foto

Wat is hooggevoeligheid?

Is je kind gevoelig voor prikkels, snel van slag, invoelend of gevoelig voor zijn omgeving? Misschien is je kind dan hooggevoelig, ook wel hoogsensitief genoemd. Bij hooggevoeligheid reageert iemand intenser op zijn omgeving. Het is een persoonlijkheidskenmerk, geen stoornis. Herken je hooggevoeligheid bij je kind? We helpen jullie met kinderfysiotherapie. 

 

Wat zijn uitingen van hooggevoeligheid? 

Hooggevoeligheid uit zich op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal voorbeelden: 

  • Prikkelgevoelig en opmerkzaam voor prikkels van buitenaf zoals harde geluiden en een drukke omgeving. Hooggevoelige kinderen schrikken snel, zijn erg gevoelig voor pijn, kunnen last hebben van kriebelende kleding, nat zijn of niet lekker zitten. Vreemde geuren, geluiden of smaken vallen ze snel op. Ze hebben oog voor detail, zoals een verandering in de omgeving of aan het uiterlijk van iemand.  

  • Nieuwsgierig en bedachtzaam en daarom stellen hoogsensitieve kinderen veel en diepzinnige vragen, gebruiken ze moeilijke woorden en kijken bijvoorbeeld eerst of iets veilig is voordat ze ergens in klimmen.  

  • Gevoelig voor stemmingen van anderen en daarom voelen hooggevoelige kinderen snel aan dat er iets aan de hand is met een ander en kunnen ze goed meeleven. Ze hebben goede sociale vaardigheden. Soms nemen ze stemmingen van anderen over en lijken ze gedachten te kunnen lezen. 

  • Intens en intuïtief, hierdoor kunnen hoogsensitieve kinderen intens genieten van kleine dingen, maar bijvoorbeeld ook intens boos worden. Ze zijn snel diep ontroerd en reageren vaak vanuit hun intuïtie. 

  • Moeite met verrassingen en veranderingen, daardoor kunnen ze moeilijk omgaan met grote veranderingen, zoals een verhuizing of een wisseling van groep. Hetzelfde geldt voor verrassingen. 

  • Perfectionisme komt veel voor bij hoogsensitieve kinderen. Deze kinderen onderschatten vaak hun eigen talenten. Het perfectionisme kan tot faalangst leiden. 

 

Een baby kan ook erg gevoelig zijn, bijvoorbeeld voor geluiden, waardoor het veel kan gaan huilen of moeite heeft met slapen.  

 

Hoe helpt de kinderfysiotherapeut je kind met hooggevoeligheid? 

Bij hooggevoeligheid is het belangrijk om te bekijken hoe de prikkelverwerking verloopt. De kinderfysiotherapeut brengt de prikkelverwerking in kaart met behulp van vragenlijsten voor ouders. Zo worden valkuilen en vooral ook kansen inzichtelijk. Vervolgens vindt er een onderzoek plaats op de praktijk, waar er onder andere gekeken wordt of er actieve reflexen aanwezig zijn. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, kan besloten worden om kinderfysiotherapie te starten. Soms is het voldoende om ouders adviezen mee te geven voor thuis en is er geen kinderfysiotherapie nodig.

 

Denk je dat je kind hooggevoelig is? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.  

 

Je hebt geen verwijzing nodig van een arts en de eerste 18 behandelingen vallen onder de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlSluijs, L. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel uw vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.