Slaapproblemen

Foto Foto Foto

Wanneer spreken we bij kinderen van slaapproblemen? 

Om overdag goed te functioneren is een goede nachtrust belangrijk voor iedereen. Maar voor (jonge) kinderen in het bijzonder. Om te kunnen groeien en tot rust te komen. Ieder kind slaapt wel eens minder goed, maar dan is het niet direct een slaapprobleem. Daar spreken we van als een kind langer dan vier weken slecht slaapt én daar overdag last van heeft. Dit uit zich vaak in concentratie-, aandachts- en gedragsproblemen. Je kunt het ook merken aan problemen met het leren, het geheugen of het inschattingsvermogen of lichamelijke klachten als hoofdpijn en buikpijn. Heb je een kind met slaapproblemen? We helpen je met kinderfysiotherapie en slaapoefentherapie.

 

Wat is de oorzaak van slaapproblemen?

De oorzaak van slaapproblemen wisselt sterk per leeftijd van het kind. Een pasgeborene maakt zichzelf bijvoorbeeld snel wakker als het heel wild met zijn armen zwaait of met het hoofd tegen de bovenkant van het bed bokt. Peuters van 1 tot 3 jaar hebben vaker last van angsten, waardoor ze moeizaam inslapen. Kleuters van 3 tot 5 jaar willen soms niet naar bed omdat ze bang zijn voor weer een nachtmerrie, of liggen in bed nog te stuiteren van de energie. Tussen 6 en 12 jaar zijn verkeerde slaapgewoontes, nachtangsten of paniekaanvallen vaak de reden van het niet snel in slaap vallen. Slaapproblemen bij pubers en adolescenten hebben vaak weer andere oorzaken, bijvoorbeeld te veel spanning of stress. 

 

Hoe helpt de kinderfysiotherapeut je kind met slaapproblemen? 

Slaapproblemen hebben vaak te maken met de verwerking van prikkels. De kinderfysiotherapeut brengt daarom de prikkelverwerking in kaart met behulp van vragenlijsten voor de ouders. Wat is het dagritme en het slaappatroon van je kind? Wat is de slaapbehoefte van je kind? Is er sprake van een slaapprobleem of een slaapstoornis?  

Is er sprake van te veel spanning en stress? Vanuit deze informatie wordt een vertaling gemaakt naar een stappenplan, vaak op basis van reflexintegratietherapie. Daarnaast leert je kind ook ontspannen en meer in het lijf te komen. Met elkaar bespreken we het stappenplan en krijg je advies om weer een gezond slaapritme te krijgen.  

 

Heeft je kind moeite met inslapen, doorslapen of uitslapen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Bij jonge kinderen kan de kinderfysiotherapeut aan huis komen.

 

Je hebt geen verwijzing nodig van een arts en de eerste 18 behandelingen vallen onder de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding. 

 

"Wij gaan je kind versterken 

Herstellen voorbij herstel  

Weerbaar maken 

voor wat het nog te wachten staat"


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlSluijs, L. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.