Slaapproblemen

Foto Foto Foto

Wanneer spreken we bij kinderen van slaapproblemen? 

Om overdag goed te functioneren is een goede nachtrust voor iedereen belangrijk. Maar voor (jonge) kinderen in het bijzonder. Om te kunnen groeien en tot rust te komen. Ieder kind slaap wel eens minder goed, maar dan is het niet direct een slaapprobleem. Daar spreken we als een kind langer dan vier weken slecht slaapt én daar overdag last van heeft. Dit uit zich vaak in concentratie-, aandachts- en gedragsproblemen. Je kunt het ook merken aan problemen met het leren, geheugen of het inschattingsvermogen of lichamelijke klachten als hoofdpijn en buikpijn. Heb je een kind met slaapproblemen? We helpen je met kinderfysiotherapie. 

 

Wat is de oorzaak van slaapproblemen?

De oorzaak van slaapproblemen hangt sterk af van de leeftijd van het kind. Een pasgeborene maakt zichzelf bijvoorbeeld snel wakker als het heel wild met zijn armen zwaait of met het hoofd tegen de bovenkant van het bed bokt. Peuters van 1 tot 3 jaar hebben bijvoorbeeld last van angsten, waardoor ze moeizaam inslapen. Kleuters van 3 tot 5 jaar willen soms niet naar bed omdat ze bang zijn voor weer een nachtmerrie, of liggen in bed nog te stuiteren van de energie. Tussen 6 en 12 jaar zijn verkeerde slaapgewoontes, nachtangsten of paniekaanvallen vaak de reden van het niet snel in slaap vallen. Slaapproblemen bij pubers en adolescenten hebben vaak weer andere oorzaken, bijvoorbeeld teveel spanning of stress. 

 

Hoe helpt de kinderfysiotherapeut je kind met slaapproblemen? 

Slaapproblemen hebben vaak te maken met de verwerking van prikkels. De kinderfysiotherapeut brengt daarom de prikkelverwerking in kaart met behulp van vragenlijsten voor de ouders. Wat is het dagritme en het slaappatroon van je kind? Wat is de slaapbehoefte van je kind? Is er sprake van een slaapprobleem of een slaapstoornis?  

Is er sprake van teveel spanning en stress? Vanuit deze informatie wordt een vertaling gemaakt naar een stappenplan, vaak op basis van reflexintegratietherapie. Met elkaar bespreken we het stappenplan en krijg je advies om weer in een gezond slaapritme te komen. 

 

Heeft je kind moeite met inslapen, doorslapen of uitslapen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Bij jonge kinderen kan de kinderfysiotherapeut aan huis komen.  

 

Je hebt geen verwijzing nodig van een arts en de eerste 18 behandelingen vallen onder de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding. 


Wilt u meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlSluijs, L. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel uw vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.