Foto
10-02-2021 | Blog

Weer naar school: goed zitten.

De basisscholen in Nederland zijn weer open, de klaslokalen zijn weer gevuld. Of je nu wilt of niet: de meeste tijd op school zit je op je stoel. Maar wist je dat zitten helemaal niet zo goed is voor je lichaam? En verkéérd zitten al helemaal niet. Tijd voor een zit-les dus!

 

Zit-les

Wat? Zit-les? Ja, je leest het goed. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen vaak een slechte houding hebben. Daardoor krijgen ze pijn aan hun rug of nek. Dus: tijd voor een lesje zitten van een expert die op basisscholen uitleg geeft.

 

Stap 1: voeten plat op de grond

Als je je voeten plat op de grond zet, houd je vanzelf je rug rechter.

 

Stap 2: je drie neuzen dezelfde kant op

Huh! Drie neuzen? Ja, ook jij hebt drie neuzen! De neus op je gezicht én de neuzen van je schoenen. En die moeten alledrie dezelfde kant op wijzen als je in de klas zit. Gedraaid zitten is namelijk een

slechte houding.

 

Stap 3: zitten op de botten in je billen

Misschien wist je het niet, maar je hebt botten in je billen! En die kun je voelen. Wiebel maar eens van links naar rechts op de stoel, met je handen onder je billen. Voel je iets scherps? Dat zijn je zitbotjes. En dáár moet je op zitten. Want ook dan zit je recht!

 

Stap 4: hou je rug recht

Heel belangrijk en misschien ook wel logisch: hou je rug recht als je zit. Tussen je wervels zitten namelijk tussenwervels. Dat zijn een soort kussentjes. Die kussentjes worden platgedrukt als je krom of scheef zit. En dat is niet goed. Dus: rug recht, zodat die kussentjes ruimte krijgen.

 

Stap 5: zet je tablet in de sta-stand

Je gebruikt vast zo nu en dan een tablet in de klas. Of (stiekem) een mobieltje. Weleens van een tablet-nek gehoord? Dat is nekpijn die ontstaat, doordat je met een gebogen nek naar je tablet kijkt. Dus zet je iPad in de sta-stand als je 'm in de klas gebruikt, zodat je je hoofd niet zo hoeft te buigen.

 

Stap 6: maak een lange neus

Als je moet schrijven, moet je niet te dicht met je neus op het papier zitten. Want ook dat is slecht voor je rug en nek. Tip: maak een 'lange neus';. Hoe je dat doet? Zet je linkerduim op je neus, spreid de vingers van je linkerhand, en zet daarna je rechterduim tegen je linkerpink. Spreid ook die hand. Zo maak je een lange neus. En dat is de afstand die tussen jou en het papier in moet zitten.
Terug naar nieuwsoverzicht