Foto
29-03-2021 | Blog

10 tips om een tabletnek te voorkomen

Je kent dat wel...het is niet echt weer om buiten te spelen en ze zijn uitgekeken op de LEGO of de Barbies, dan komt de vraag: “Mogen we op de tablet?”

Dat een kind zichzelf regelmatig vermaakt met een tablet of smartphone is op zich geen probleem. Maar je moet wel alert zijn op een aantal signalen die erop kunnen duiden dat je kind last heeft van een tabletnek.

 

Symptomen tabletnek

Het woord ‘tabletnek’ suggereert dat een kind alleen nekpijn ervaart, maar dat is niet waar. Kinderen die een verkeerde houding aannemen bij het kijken op een telefoon en tablet, kunnen last krijgen van verschillende soorten klachten.

 

Symptomen de bij een tabletnek kunnen voorkomen zijn:

 • Nekpijn

• Rugpijn

• Pijn in één of beide armen

• Last van de ogen

• Hoofdpijn

 

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen (en laten) om een tabletnek te voorkomen. We geven je 10 tips!

 

1. Veranderen van houding

Let goed op de zithouding van kinderen. Laat ze regelmatig van houding veranderen. Na maximaal een half uurtje computer, smartphone of tablet is het tijd voor andere bezigheden.

 

2. Buiten spelen

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd geldt: laat ze zo vaak mogelijk buitenspelen en dan ook echt bewegen. Alleen in de frisse lucht zijn is onvoldoende

 

3. Tijdslimiet

Stel een duidelijke, scherpe tijdslimiet in voor tv-kijken (gamen), computeren, tablet- en smartphonegebruik.

 

4. Zithouding tijdens eten

Eet aan tafel en niet met het bord op schoot. Laat je kinderen niet hangen op hun stoel met hun hoofd ondersteund door een hand of een been onder hun billen. Laat ze rechtop zitten, symmetrisch en met de beide voeten op de grond.

 

5. Juiste bureauhoogte

Voor thuis en op school is het belangrijk dat een bureau/tafel de juiste hoogte heeft. De ellebogen moeten, als een kind rechtop zit, goed op het blad kunnen leunen.

 

6. Houding corrigeren

Als je kind slecht zit, moet je hem of haar daarop wijzen en de houding corrigeren. Hoe vaker je hierop hamert, des te sneller leren ze het af.

 

7. Liever op de buik liggen

Met name pubers hebben de neiging om onderuitgezakt, met kromme rug, met hun iPad te spelen. Fout! Laat ze liggend op hun buik – op bed of op de grond – met zo’n tablet werken. Een prima houding voor een sterkere nek en rug.

 

8. Zitbal

Kinderen die slecht zitten, zou je een zitbal kunnen geven. Die kunnen ze aan tafel gebruiken of achter hun bureau. Door zo’n bal wordt het rechtop zitten gestimuleerd. Sterker nog: op een balansbal kan je gewoon niet fout zitten.

 

9. Sporten

Voor kinderen is sport niet alleen een manier om lekker te bewegen en bezig te zijn, maar ook om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

 

10. Goed voorbeeld

Geef als ouder het goede voorbeeld aan je kinderen. Ga dus ook zelf niet onderuitgezakt op de bank hangen. Kinderen kopiëren dat.

 

Heeft je kind last van een tabletnek, dan kunnen oefeningen helpen om van de klachten af te komen. Neem hiervoor contact op met onze kinderfysiotherapeuten.
Terug naar nieuwsoverzicht